1 jaar Ondernemend Onderwijs

Ondernemend Onderwijs vierde haar eerste verjaardag op 21 januari 2015. Met dank aan de geweldige gastheer Helicon MBO Groen en uitstekende catering van de Bossche Vakschool was het een geslaagde middag!
Lees meer

 

Verjaardagsfeest Ondernemend Onderwijs

2015-01-21 15.11.59.jpg2015-01-21 15.24.00.jpg

In het bijzijn van ruim 100 bezoekers opende Stan Vloet, directeur van Helicon MBO Den Bosch, het eerste verjaardagsfeest van Ondernemend Onderwijs. Stan mocht als eerste, voor zijn uitstekende gastheerschap, een kunstwerk uit handen van een leerling van 't Schrijverke in ontvangst nemen. Dit prachtige kunstwerk is gemaakt in het project Kunstuitleen van basisschool 't Schrijverke, een van de spraakmakende projecten van Ondernemend Onderwijs.

YouTube: Toespraak Stan Vloet

 

2015-01-21 15.12.59.jpg 

Katja Brooijmans, programmamanager van Ondernemend Onderwijs namens de gemeente Den Bosch, benadrukte in haar toespraak dat de inhoud van het programma goed is, maar dat nu na 1 jaar het programma zich moet gaan positioneren. Vertellen, laten zien en horen, beschrijven en aandacht vragen op allerlei niveaus van de ontwikkeling binnen Ondernemend Onderwijs. Lees hier haar toespraak.

 Youtube: Toespraak Katja Brooijmans

 2015-01-21 15.19.29.jpg

Alma van Bommel, directeur van het Pierson College, sprak de bezoekers namens DOVO (directeuren-overleg voortgezet onderwijs 's-Hertogenbosch) toe. Volgens haar is Ondernemend Onderwijs goed op weg, zeker 'als leerlingen er iets van merken'. Ze gebruikte een metafoor zoals een kind in zijn eerste levensjaar, onder begeleiding en hulp van anderen, leert lopen. Ook liet ze een filmpje zien van een ijsbeer die voor het eerst op vier pootjes leert lopen. De potentie zit erin, en met hulp van anderen, kan dit dier zich ontwikkelen, zo ook het programma Ondernemend Onderwijs. Alma hoopt dat Ondernemend Onderwijs bij haar tweede verjaardag nog meer praktijkvoorbeelden en projecten kan laten zien.

 

 image-4725624.JPG

Margo van de Oord (links op foto), programmaleider van Ondernemend Onderwijs, sprak over haar inspiratie die ze opdeed bij Brabant Brein. Hierin werd grote nadruk gelegd op de kracht van de samenleving en de kunst van het samenleven. Dat lag voor haar aan de basis om Ondernemend Onderwijs op te zetten en in te vullen. Het programma loopt nu en de projecten kunnen verder uitgediept en verspreid worden. En natuurlijk verder gaan met nieuwe initiatieven, die naar boven halen en verspreiden. In haar presentatie kun je onder meer via diagrammen zien hoe kinderen over verschillende resultaten van Ondernemend Onderwijs denken.

YouTube: Toespraak Margo van den Oord (volledig)

 

Aan het einde van de middag, na de carrousel, presenteerden Anna Uitde Haag, directeur Koningstheater academie (initiatiefnemer) en Evert-Jan Ulrich, lector innovatie van de HAS, zich als vertegenwoordigers van een nieuw initiatief, Business Incubator voor Bossche studenten. Dit initiatief sluit met hun ideeën goed aan bij het ondernemend onderwijs. Meer weten over dit initiatief: BIvBS

 

2015-01-21 14.34.38.jpg2015-01-21 18.14.59.jpg

Leerlingen van Tasty Catering van de Bossche Vakschool verzorgden tijdens het feest de innerlijke mens met zelfgemaakte roomsoezen, heerlijke vishapjes, spinaziesoepje en drankjes (champagne met vuurwerk!). Ook Tasty Catering is een onderdeel van een van de projecten: De gezonde ondernemende kantine.

 

2015-01-21 14.34.15.jpg

Leerlingen van de filmploeg van Van Maerlant gaan zorgen dat er van dit verjaardagsfeest van Ondernemend Onderwijs een mooie herinnering wordt gemaakt. De film zal binnenkort op deze site verschijnen.

 

Projecten Carrousel

In de prachtige leerruimtes van Helicon konden de bezoekers een rondje maken langs de projecten. Alle projecten waren herkenbaar aan de banners met daarop foto's, logo's en bijpassende teksten. Leerlingen en docenten presenteerden, lieten producten zien en vertelden aan de bezoekers wat zij binnen de ondernemende projecten zoal doen. Een greep uit de presentaties:

 

 2015-01-21 15.48.59.jpg

De Moesfabriek. Van appelboom naar potje appelmoes. Leerlingen leren alles over het product en productieproces. Ze maken zelf appelmoes en verwerken deze in potjes met zelfgemaakte etiketten.

 

 

 2015-01-21 14.55.44.jpg

Citytrainers. Om deel te nemen aan de lessen van Citytrainer moeten leerlingen eerst solliciteren. In de Citytrainer-lessen leren de leerlingen, in dit geval van Van Maerlant, hoe ze een (sport)spel moeten organiseren, een activiteit plannen, voor de groep moeten staan, hoe te presenteren en leidinggeven. Het toepassen van de 3 c's (corrigeren, controleren en complimenteren) en de 5 w's (wie, wat, waar, wanneer en wat daarna).

 

 2015-01-21 15.47.11.jpg2015-01-21 16.48.15.jpg

Leerlingen van Helicon vmbo Den Bosch laten zien hoe zij met het project 'Hoe helpt jouw school de bij' aan de slag gaan en het ook gaan uitdragen. Ook Tomas Freitag, van Imkerij Stad en Streek, was aanwezig met een ruime uitstalling van honingproducten en imkerbenodigdheden.

 

 image-4725627.JPG

Bij het onderdeel Minionderneming van Van Maerlant wordt door leerlingen een product of dienst verkocht. Aspecten als bedrijfsplan, financieel plan, aandeelhoudersvergadering, inkoop en verkoop via verschillende kanalen komen hierbij aan bod. Levensecht leren door het opzetten van een minionderneming waarbij er winst, maar ook verlies kan worden gedraaid....

 

 2015-01-21 16.39.03.jpgimage-4725623.JPG

Bij de Kunstuitleen van leerlingen van bs 't Schrijverke staan/hangen schilderijen die gemaakt zijn onder begeleiding van een kunstschilder. In de Kunstuitleen van de school kan iedereen kunst lenen door het afsluiten van een jaarabonnement.