Local Learning Lab bij KW1C, School van de Toekomst

Op de School van de Toekomst van het KW1C vond op 12 juni 2018 het Local Learning Lab plaats. Een multiplier event vol workshops, sprekers, bezoekers. Nationaal én internationaal.

De Gemeente 's-Hertogenbosch participeert o.a. in de Europese projecten 'Outside in, Inside Out' en Pass2Work. Deze projecten wisselen (internationaal) ervaringen en ideeën uit op het gebied van onderwijs, aansluiting op de arbeidsmarkt en hoe leerlingen hierop goed voor te bereiden.
Vertegenwoordigers van beide projecten waren aanwezig, evenals vele docenten, betrokken bedrijven en beleidsmakers. Zij kregen een prachtig programma voorgeschoteld.

Lees meer

De dag werd geopend door 2 gastsprekers, Mevr. Mariève Craste (Gem. 's-Hertogenbosch) en Mr. Christoph Niggemeier (Kreis Soest Schulangelegenheiten Europa-Agentur) over locale verbinding met Europeesche projecten.

Vervolgens sprak Daan Quakernaat met veel enthousiasme over zijn passie: Kathedralen. Hierbij maakte hij steeds de link tussen hoe wij (het onderwijs, de hele samenleving) hier nu werken en hoe dit vroeger gebeurde. Met als conclusie dat we teveel regelen. Mensen leren door fouten te mogen maken.

Vervolgens kon men kiezen uit een 8-tal workshops.

Ondernemend Onderwijs was hierbij een van de workshopgevers. Jan Raemaekers gaf samen met Anna Freitag en Apolline Mol uitleg over het gebruik van de Ontwerpcirkel in al onze projecten en voorbeelden van waar OO 'sH mee bezig is.

Na de lunch kwamen nog 2 gastsprekers aan het woord. Als eerste Prof.dr. Marinka Kuijpers. Zij sprak over 'keuzes maken' en hoe moeilijk dat is. Vooral voor jonge mensen, die op een leeftijd dat hun hersenen nog niet volgroeid zijn toch keuzes moeten maken die gevolgen hebben voor de rest van hun leven. Hoe kunnen docenten daar beter bij begeleiden.

Mevr. Dr. Michaela Marterer uit Oostenrijk gaf daarna een lezing over hoe 'We would like to have....?'

Na workshop ronde 3 ging een Panel in gesprek met het publiek, waarna een afsluitende borrel.