Kerst met Dina

 

Pabo studenten ontwerpen innovatieve lessen in samenwerking met externe instanties (bedrijven, organisaties)

Anouk Kuijs en Externe instantie: Erfgoed Brabant

'Kerst met Dina'

Projectbeschrijving:Het project 'Kerst met Dina' is een project wat is opgezet voor leerlingen van groep 1-2.
Tijdens het project worden de leerlingen door het fictieve personage ‘Dina’ meegenomen op zoek naar de verschillen tussen vroeger en nu.

Lees meer

In de eerste les maken de leerlingen kennis met Dina, die een brief aan de klas heeft gestuurd. In deze brief vraagt ze zich af wat de verschillen zijn tussen hoe kerst vroeger gevierd werd en hoe kerst nu gevierd wordt. Ze vraagt of de leerlingen haar willen vertellen hoe zij kerst vieren. In de tweede les maken de leerlingen hierover een tekening voor Dina, deze tekeningen, waarop de leerlingen laten zien hoe ze thuis kerst vieren worden naar Dina gestuurd. Tijdens de derde les krijgen de leerlingen weer een brief van Dina, waarin zij uitlegt hoe er bij hen thuis kerst gevierd werd en wat grote verschillen zijn tussen vroeger en nu. Tijdens de vierde les kwam er een oma in de klas om iets te vertellen over vroeger. De vijfde les was een vertelpantomime waarbij de leerlingen een verhaal van Dina moesten uitbeelden.

Ontwerpprincipes:

Ik heb het product ontworpen aan de hand van de vijf gouden regels van erfgoed educatie (Erfgoed Brabant, 2016). Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van verschillende ontwerpprincipes:

  • Historisch denken en redeneren
  • 21st century skills
  • Creatief proces
  • Verhalend ontwerpen
  • Geografische vierslag

Projectresultaten:
Tijdens het project is ‘Dina’ echt gaan leven voor de leerlingen. De leerlingen hebben van Dina verschillen geleerd tussen vroeger en nu en kunnen dit ook na vertellen. Nu, bijna een maand na het uitvoeren van de activiteiten hebben de leerlingen het nog steeds over Dina en de dingen die ze van Dina geleerd hebben.

Deelnemende partijen

  • Erfgoed Brabant