Maakplaats Uden

 

OO 'sH en Maakplaats Uden (2021)

Studentmedewerkers Casper Knuvelder en Nick van Wanrooij koppelen de werkzaamheden voor hun stage bij OO ‘sH (febr. 2021 t/m juli 2021) aan een innovatieve opdracht voor hun opleiding (Business Innovation bij Avans Hogeschool). Deze opdracht luidt:

Ontwikkel een digitaal platform waarop VO leerlingen zich kunnen oriënteren voor het maken van een studierichting keuze. Waar ze aan de hand van de SDGs  een richting kiezen die interessant is, aan deze richting zitten bedrijven gekoppeld die meer informatie geven vanuit het werkveld.

Ten behoeve van deze opdracht hebben zij deskresearch en fieldresearch gedaan.  Over het algemeen is er iets meer gefocust op desk research i.v.m. de corona crisis en lockdown (2021). Hierdoor was het op sommige locaties niet mogelijk fysiek onderzoek te doen. 

Voor hun fieldresearch hebben zij interviews afgenomen bij stakeholders en enquêtes rondgestuurd bij vo-scholen. Een fysiek interview is o.a. afgenomen bij Maakplaats Uden een partner in het netwerk van OO ‘sH.

Lees meer

Maakplaats Uden heeft als een van haar doelen: verbinden/schakelen/krachten bundelen, om zo samen verder te komen en elkaar versterken met concepten die toepasbaar zijn op veel plekken. Zeker op het terrein van duurzaamheid/circulair/maken/global goals.

Zij had daartoe bij OO ‘sH een hulpvraag neergelegd: Hoe kunnen jullie helpen om mooie projecten te maken waarbij kinderen via bedrijven en hun eigen vragen en onderzoek hier veel kunnen ontdekken, ontwikkelen en leren?

Gekoppeld aan loopbaanoriëntatie komt als meerwaarde hierbij duidelijk een goed lopend contact tussen scholen, bedrijven en samenleving naar voren.

Lees hier het verantwoordingsverslag van Nick en Casper

 

OO 'sH op bezoek bij Maakplaats Uden (2019)

Vrijdagmiddag 20 september 2019 is Ondernemend Onderwijs op uitnodiging van Annie van Genugten en Peter Kuijpers te gast bij Maakplaats Uden. Maakplaats Uden is gevestigd in het pand van voorheen ROC De Leijgraaf. Officieel heet het ’t Handelshuys, voor zaken en maken, Udenseweg 2.
In dit pand zitten start-ups, jonge ondernemers met hun winkeltjes en kleine bedrijven die nog geen volledig pand nodig hebben. Maakplaats Uden is een plek voor de makers van morgen. Waar onderzoeken, experimenteren en maken centraal staan. Waarin duurzaam circulair denken en doen voor jong en oud concreet wordt.

Zie verder www.maakplaatsuden.nl

Lees meer

Na een korte rondleiding hebben Annie en Peter drie vragen voor de tien leden van het team OO, te weten:

  • Hoe krijgen we circulair denken-doen-ontwerpen het onderwijs in?
  • Hoe bouw je aan een maakplaats community?
  • Hoe bouw je een maakplaats in de regio / driehoek Nijmegen, Eindhoven en Den Bosch?

In een brainstorm zijn op alle drie de vragen tientallen ideeën ingebracht en vastgelegd op post-its. De beste ideeën worden de komende weken door Peter en Annie verder uitgewerkt. We houden u hiervan op de hoogte!

Deelnemende partijen

  • Maakplaats Uden
  • Ondernemend Onderwijs 'sH