17 december 2019, 'Dag van je toekomst', Loopbaanoriëntatie op het Sint-Janslyceum

Op dinsdag 17 december 2019 wordt de tweede editie georganiseerd van de ‘Dag van je toekomst’. Tijdens deze dag worden voor alle leerlingen van klas 1 tot en met de examenklassen activiteiten georganiseerd om zo het belang van een goede loopbaanoriëntatie te benadrukken.

Elke jaarlaag heeft een eigen programma met verschillende activiteiten. Zo wordt er meeloop dag met één van de ouders georganiseerd, is er een voorstelling en zijn er diverse workshops of projecten waaraan gewerkt zal worden. Iedereen staat hierbij stil bij zijn of haar toekomst. 

Aan het team OO 'sH en studenten werd gevraagd deze dag in diverse klassen ondersteuning te bieden.

 

Evaluatie workshadowingproject en vervolg door team OO 'sH

Het team OO ‘sH ontving vanuit het St. Janslyceum een hulpvraag: kunnen jullie ons, en vooral onze leerlingen, helpen bij de verwerking van ons workshadowing project.

Wat houdt dat in 'workshadowing'? 172 leerlingen van vwo5 liepen op 11 en 12 oktober j.l. twee dagen mee met een beroepsbeoefenaar met als doel een inkijkje te krijgen in de wereld van werk en toetsen of het werkveld iets voor hen is. Daarnaast spelen allerlei vaardigheden een rol, zelf een afspraak maken, op tijd komen, vragen stellen enz.

Dit werd tijdens de evaluatie op 22 oktober gekoppeld aan een workshop Mediawijsheid door het team van OO 'sH.  
Verdeeld over de aula en twee lokalen kregen de leerlingen training in communicatie, LinkedIn en het maken van een digitaal portfolio.

Lees meer

Aan de hand van een PowerPoint werd uitgelegd wat de meerwaarde van social media of een goed digitaal portfolio voor hun toekomst zou kunnen zijn, waarna zij een eigen profiel op LinkedIn mochten aanmaken, met daarin een bericht over hun ervaring met het workshadowing project, en een passende foto.

Het was een spannende klus, zowel voor de begeleiders als de leerlingen, maar het begin is gemaakt. Tips en tops werden genoteerd en worden een volgende keer meegenomen.

Het team OO 'sH staat voor een volgende keer zeker weer klaar om docenten te begeleiden, dan wel zelfstandig een training te geven.

 

Het workshadowingproject voor vwo 5 leerlingen

Vwo 5 Leerlingen lopen 2 dagen mee met 2 verschillende beroepsbeoefenaars op 11 en 12 oktober 2018.

Het doel is dat ze een inkijkje krijgen in de wereld van werk en toetsen of het werkveld iets voor hen is. Daarnaast spelen allerlei vaardigheden een rol, zelf een afspraak maken, op tijd komen, vragen stellen enz.

Het vervolg vindt plaats op maandagochtend 22 oktober. Dan reflecteren de leerlingen op hun ervaringen en laten een vlog zien die ze op één van die twee dagen gemaakt hebben. Dit doen ze in hun mentorgroep. Daarna krijgen ze een workshop linked-in, omdat dit hun eerste ervaringen zijn op "werkgebied". Het team OO 'sH ondersteunt hen hierbij. 

 

Sint-Janslyceum 100 jaar

Het Sint-Janslyceum is een school voor voortgezet onderwijs in 's-Hertogenbosch met de opleidingen gymnasium, atheneum, havo en mavo. Het aantal leerlingen bedraagt ruimt 2000. De eerste schooldag van het Sint-Janslyeum was op 10 september 1918, dus dit jaar vieren we ons 100-jarig bestaan!

Lees meer

Het Sint-Janslyceum is sinds 1961 gevestigd aan het Sweelinckplein in een prachtig gebouw, dat alle kenmerken heeft van de Bossche School, een bijzondere stroming in de architectuur.  Naast de goede onderwijsresultaten staat het Sint-Janslyceum bekend om de bijzondere sfeer in de school.

Ons motto is: “Het Sint-Janslyceum: sterk in ontwikkeling”

We zijn van oorsprong een katholieke school. Voor ons betekent dit dat we aandacht hebben voor elkaar en dat we anderen behandelen zoals we zelf behandeld zouden willen worden. Het betekent ook dat we het verzorgen van ‘goed onderwijs’ als een morele opdracht zien die niet alleen draait om technische kennis en vaardigheden maar die ook gericht is op het worden van ‘een goed mens’ zijn en het leiden van ‘een goed leven’.

 

Sint-Janslyceum

Sweelinckplein 3,

5216 EG 's-Hertogenbosch

 

T 073-6154780

website: https://www.sjl.nl/