Geslaagde cross-over tijdens Bosch Beweegt

Een flitsende opening van topturnsters zorgde voor een prikkelende start van de netwerkbijeenkomst op 20 oktober 2015 bij Flik Flak. Bewondering alom voor hun lenigheid en souplesse! Na diverse presentaties over Bosch Beweegt, Flik Flak en de vier domeinen van 's Hertogenbosch Ondernemend Onderwijs mochten de aanwezigen hun ondernemende ideeën en of hulpvragen spuien die in verbinding staan met de samenwerkingsprojecten.

 

Lees meer

Een greep uit de vragen, ideeën en suggesties voor Bosch Beweegt, de domeinen Kunst en Cultuur, Voeding en Gezondheid / Sport en Bewegen, Wetenschap en Techniek, Natuur en Groen.

 

Wetenschap en Techniek

Vasco van Oosterwijck, student Avans Hogeschool die eerder het project Rendabel Water onder zijn hoede had, presenteerde een nieuw initiatief: Elek Tree. Onder de noemer Elek Tree ontwikkelen en bouwen studenten van Avans Hogeschool een levensgrote zonneboom. Aan deze boom komen blaadjes te hangen die bestaan uit organische zonnecellen. Een spannende ontwikkeling, stel eens voor dat deze boom onze mobiel kan opladen...of een kunstbomenstraat met verlichting op zonneceltechniek. Wie wil er nou niet zo'n boom!

Dit initiatief leent zich goed voor samenwerking met andere scholen. Leerlingen kunnen van dit project iets leren en ze kunnen met hun fantasie wellicht mee ontwerpen.

Bosch Parade is een evenement in het kader van het Jeroen Bosch 500 jaar. Dit is een kleurrijke, varende en kunstzinnige optocht te water. Een mooie kans voor techniekopleidingen als zij voor dit evenement slimme en kunstzinnige vaartuigen ontwikkelen.

Natuur en Groen

Helicon VMBO Den Bosch heeft het project Hoe helpt jouw school de bij? volledig geadopteerd. Hun idee is om dit project vast in het Curriculum op te nemen. Het is een veelomvattend project waarin veel te leren valt.

Jenaplanschool Antonius Abt heeft een prachtige schoolmoestuin waar de leerlingen regelmatig uurtjes doorbrengen. Deze school zou graag hulp en knowhow van Helicon willen bij het proces rondom de moestuin, maar ook voor het maken van bijenkasten.

De stadsbijen zorgen voor honing. Met deze honing kan natuurlijk van alles bereid of gemaakt worden. Wasbeelden en honingcakes. Ook weer een mooie activiteit die voortvloeit uit het bijenproject.

BBS De Kruiskamp oogst fruit uit eigen moestuin voor de vervaardiging van jam in hun zogenaamde Versfabriek. Dit zou voor iedere school een mogelijkheid zijn. Scholen kunnen namelijk veel meer gebruik maken van het groen rondom het schoolgebouw. Een ander idee wat daar mooi bij aansluit, is het planten van struiken en vaste planten waar veel vlinders en bijen op af komen.

Voeding en Gezondheid / Sport en Bewegen

Waarom zouden we niet de lunch gratis aanbieden op scholen? Dat zou een kans zijn om gezonder en gevarieerder voedsel onder de aandacht te krijgen van de jeugd. Er is al een enorm aanbod van gezonde snacks. Nu de scholen nog zo ver zien te krijgen om het mogelijk te maken dat de lunch een wezenlijk onderdeel van de dag wordt waar tijd en zorg aan besteed moet worden. Ook de sportkantines zouden hierbij moeten aansluiten zodat er een gezonde 'snackline' komt.

Bosch Parade is een kans voor diverse scholen om dit evenement te voorzien van verrassende, kunstzinnige en gezonde catering. Uiteraard geïnspireerd door Jeroen Bosch kunnen leerlingen en studenten bijvoorbeeld taarten gaan bakken en deze met marsepein en chocolade beschilderen.

Kunst en Cultuur

In 2016 wordt het 500ste sterfjaar van Jeroen Bosch groots gevierd met activiteiten en evenementen. Dat scholen daaraan meedoen is vanzelfsprekend. Bij Jenaplanschool Antonius Abt staan 600 leerlingen te popelen om aan de slag te gaan op het gebied van kunst en cultuur. Deze basisschool staat open voor suggesties en ideeën. Ook Na-school.nl is opzoek naar leerzame en leuke cultuuractiviteiten. Helicon VMBO Groen heeft al een prima suggestie. Beeldende kunsten en/of beelden maken van afvalmateriaal met een verwijzing naar Jeroen Bosch.

De twee B's van Bosch Beweegt!

Food & Artfestival

Bosch Beweegt is een samenwerking van Bossche organisaties die zich bezig houden met Kunst, Cultuur, Sport en Bewegen. De stip op de horizon is een bruisend Food & Artfestival dat op 7 mei 2016 bij Flik-Flak plaats gaat vinden. Flik Flak wil die dag haar hal ter beschikking stellen voor het mooiste kunstwerk op het designplein bij het festival. Een uitnodiging aan iedereen dus om de handen uit de mouwen te steken. Ook werd er een suggestie gedaan voor een  zeefdrukworkshop met T-shirts en tattoo zeefdrukken die dag.