Jongeren hebben unieke gedachten, creatieve ideeën en gevoelens als het gaat over belangrijke thema’s voor nu en de toekomst, zoals bijvoorbeeld het klimaat. Hoe geven wij hen een stem? Hoe gaan wij hen zien en horen? Kortom: Hoe komen jongeren in hun kracht?
Woensdag 21 april organiseerden wij de netwerkbijeenkomst ‘Hoe komen jongeren gelukkig in hun kracht?’ Tijdens deze netwerkbijeenkomst onderzochten we goede voorbeelden waar jongeren in hun kracht staan en waar jongeren worden uitgedaagd om het voortouw te nemen. Na de verwelkoming waren er meerdere inspirerende gespreksrondes met ruimte voor discussie en vragen. Daarnaast was er tijdens de na-borrel (die altijd te kort blijkt......) de mogelijkheid om nog meer ideeën uit te wisselen of om met elkaar in verbinding te komen!
Korte terugblik
Nadat Romy Dieterman (studentmedewerker OO) en Stef van den Broek (kernteamlid OO) de gasten en sprekers welkom heetten, ging de eerste gespreksronde van start. Marja Steijn, docent Social Studies Avans, vertelde de groep over haar ervaringen als studentencoach. Tijdens haar gespreksronde deelden de deelnemers hun inzichten over de prestatiemaatschappij, geluk bij jongeren en kijken naar het individu.
De tweede gespreksronde werd geopend door Arjan en Isa, studenten Social Studies Avans en organisatoren van de Bossche Talentschool. Gedurende de gespreksronde dachten de deelnemers samen na wat interessante invalshoeken zouden zijn om voor een volgende editie in gedachten te houden.
In de derde gespreksronde heeft Monique van Dam, oprichter van de stichting One World Citizens, de groep meegenomen in de 17 werelddoelen. Door te streven naar deze doelen werken we aan een duurzame toekomst en krijgen projecten direct meer betekenis en inhoud. De deelnemers gingen tijdens deze gespreksronde ook zelf aan de slag. Zij kregen de opdracht om één van de 17 doelen te kiezen en hier een ideale situatie bij te schetsen. Op die manier ontstonden er nieuwe ideeën om de wereld een beetje mooier te maken. Dit was een voorbeeld van een werkvorm die goed toe te passen is om jongeren vanuit hun eigen interesse, talent en kracht te laten werken.