Samen buiten leren, 17-4-2019

Op woensdag 17 april 2019 organiseerde Ondernemend Onderwijs ‘sH de netwerkbijeenkomst ‘Samen buiten leren’. Onder begeleiding van Charlotte Lubbes (kernteam OO ‘sH) en Stef van den Broek (student Pabo en studentmedewerkers OO ‘sH) ging de groep onderzoekend en ontdekkend leren in de wijk Orthen. Tijdens een wandeling, waarin verschillende leeraanleidingen uit de omgeving gebruikt werden, kon de groep kennismaken met belangrijke onderdelen van Outdoor Learning.

Ben jij, jouw organisatie of jouw school geïnteresseerd in Outdoor Learning, of een inspirerende wandeling op maat in jouw wijk, neem hier contact met ons op.

Lees meer

Bij het startpunt Pabo Den Bosch en de eerste stop stond de rol van de begeleider centraal. Het stellen van de juiste vragen en het uitdagen tot creatief denken kwam goed naar voren toen de groep werd gevraagd na te denken over de betekenis van kunst en kunstwerken. Vervolgens deelde de groep zich in tweetallen om al wandelend verder te praten over de opdrachten.

Bij het thema beweging op het Schaarhuisplein werd er druk gediscussieerd over de plannen voor een trampolinepark in de San Salvatorkerk in Orthen. Wat zouden de voor- of nadelen hiervan zijn en zijn er andere ideeën voor invulling van het gebouw. Hierna werden nieuwe tweetallen uitgedaagd om in de omgeving zelf op zoek te gaan naar leeraanleidingen.

De setting van de volgende opdracht was een straat met ‘gestripte’ huizen. Hier werden de groepjes verzocht een afbraakhuis naar keuze met verschillende brillen te bekijken, bijvoorbeeld vanuit een politieke, culturele of sociale bril om dan vervolgens aan de hand van die observaties te proberen een beeld te schetsen van de voormalige bewoners.

Lopend over de begraafplaats Orthen werd het gebruik van de zintuigen extra gestimuleerd tijdens een indrukwekkende stilte wandeling. Verder wandelend over de mooie dijk werd van gedachten gewisseld over de houding die je op een begraafplaats aanneemt en waarom.

Bij de laatste stop konden de deelnemers nog een onderzoek doen naar de waterkwaliteit van het water in het park. Hiervoor werd de zuurgraad gemeten en bekeken welke planten, dieren in de plas leven, wat daaruit geconcludeerd zou kunnen worden en nog veel meer. De hele cyclus van onderzoekend en ontwerpend leren werd hier doorlopen.

 

De reacties op deze leerwandeling waren erg positief. Er werd zelfs voorgesteld een dergelijke wandeling met regelmaat te organiseren, zodat zoveel mogelijk leerkrachten en andere geïnteresseerden hiermee kennis kunnen maken.

Wij zelf zijn erg nieuwsgierig naar wat andere wijken en bedrijven voor leeraanleidingen bevatten en kunnen dan ook niet wachten om nieuwe wandelingen uit te zetten.

Je hoort hier dus vast en zeker nog meer over.

 

Het team van OO ‘sH kan iedere school en organisatie helpen bij het opzetten van plannen voor Outdoor Learning, onder andere door een wandeling op maat in de wijk. Neem daarvoor contact met ons op via een mail naar sh.ondernemendonderwijs@gmail.com of kijk op de website.