Help de bij

 

Imkerij Stad en Streek gaat internationaal

Imkerij Stad en Streek is een vaste partner van Ondernemend Onderwijs. De Imkerij kreeg zo waar een uitnodiging vanuit Gambia om haar kennis te delen. Lees hier het artikel.

 

Bijenweek van 25 t/m 28 februari 2015

Wie geïnteresseerd is in bijen en imkeren kan tijdens de bijenweek van alles leren en ondernemen. Er zijn lezingen en cursussen over bijen houden en imkeren. En Imkerij Stad en Streek opent dan haar nieuwe winkel op de Stadsboerdeij Eyghentijds in Rosmalen. Alles speelt zich af vanaf woensdag 25 tot en met zaterdag 28 februari.

Lees meer

Programma

  • woensdag 25 februari lezing van Peter Linnartz
  • donderdag 26 februari cursus bijen houden
  • vrijdag 27 februari cursus 'zelf aan de slag'

Op 28 februari opent de nieuwe winkel van Imkerij Stad en Streek op de Stadsboerdeij Eyghentijds in Rosmalen. Op deze dag is iedereen welkom. Professionele imkers, hobby imkers, natuurliefhebbers, samenwerkingspartners en bewoners. Iedereen is welkom.

Lezing van Peter Linnartz

Op 25 februari 2015 houdt Peter Linnartz de lezing 'het succes van het bijen houden'. Peter is een ervaren imker en zal vanuit zijn praktijkervaring spreken over het houden van bijen. Hij presenteert een duidelijke methode die voor elke imker (of mensen die imker willen worden) uitvoerbaar is. Peter zal vooral inzoomen op de kleine en de grote verschillen die maken of het een succesvol bijenjaar wordt of niet. Een lezing die je niet mag missen!

De kosten voor deelname zijn 10,00 Euro. De lezing vindt plaats op de Stadsboerderij Eyghentijds in Den Bosch / Rosmalen. Vanaf 19.00 uur is er koffie en thee. We starten om 19.30 uur.

Cursus 1:

Basiscursus 'Bijen en bijen houden'

Deze cursus is bedoeld voor beginnende imkers. De 10 theorie- en 5 praktijklessen worden gegeven op de stadsboerderij Eyghentijds in Rosmalen (Lunerkampweg 5, 5245 NB Rosmalen). De cursus start op donderdag 26 februari om 19.00 uur. Tijdens de lessen komen zowel het natuurlijk imkeren als het meer traditionele imkeren aan de orde.  De deelnamekosten voor de cursus bedragen € 175,- Dit is exclusief het benodigde cursusmateriaal wat ongeveer 25 euro kost. 

Cursus 2:

Cursus voor gevorderde imkers 'zelf aan de slag'

Afgelopen jaar hebben veel imkers de eerste stappen  gezet in het houden van bijen. Tevens zijn er veel mensen die al veel van bijen af weten maar nog niet de kans hebben gehad om zelf met een eigen bijenvolk te kunnen werken.  Op de stadsboerderij is er plek voor een eigen bijenvolk. In deze cursus ligt het accent op het zelf doen en samen leren. De cursus bestaat uit 7 praktijklessen (die telkens met een stukje theorie beginnen) en 8 gehele theorieavonden. De cursus start op vrijdag 27 februari om 19.00 uur op de stadsboerderij Eyghentijds (Lunerkampweg 5, 5245 NB Rosmalen). Wij begeleiden de nieuwe imkers in hun werk. De deelnamekosten voor de cursus bedragen € 175,-. 

Inschrijvingen voor alle 2 cursussen via info@imkerijstadenstreek.nl.

www.imkerijstadenstreek.nl

 

Nieuwe kansen voor 'Help de Bij'

lees de Bijenflyer met nieuwste informatie voor mooie bijenlessen en kijk wat er op de scholen gebeurt in het prachtige Bijenfilmpje:

Bijenflyer met de nieuwste informatie
Klik hier voor de bijenfilm
Klik hier voor Hoe helpt jouw school de bij
Klik hier voor de bijenposter
 

Doe mee, juist nu in de rustige winterperiode…..! 
Bekijk de kansen en meld je klas of school aan!

 

Helicon VMBO Groen lanceert campagne 'Help de Bij'!

De campagne 'Hoe helpt jouw school de bij' is sinds woensdag 19 november officieel van start! Maar liefst 50 enthousiaste leerlingen van Helicon VMBO Groen gingen op de fiets met de 'bijenposter' in de tas naar alle basisscholen in Den Bosch. Voordat de leerlingen vertrokken, kregen ze uit handen van Anske Heerkens, raadslid van Groen Links, een badge aan een keycord overhandigd waarop staat; ‘Wij helpen de Bij’. Poster

Lees meer

2014-11-19 10.10.12.jpg

Heerkens prees de leerlingen in haar toespraak voor hun enthousiasme waarmee ze het project omarmen en gaan uitvoeren. In 2013 heeft de gemeenteraad van Den Bosch het initiatiefvoorstel 'De Bij hoort erbij in Den Bosch' van Groen Links aangenomen. Heerkens is dan ook verheugd dat deze campagne nu van start gaat.

2014-11-19 10.09.38.jpg

Na een fotosessie met de pers vetrokken de kersverse ambassadeurs naar de basisscholen. Tessel Konings en Linde Brekelmans, op de foto met een zelfgemaakte bijenballon, vertrokken na de bijeenkomst samen op de fiets naar Kindcentrum de Troubadour, de oude school van Tessel. 

2014-11-19 11.20.18.jpg

De twee werden prima ontvangen bij Kindcentrum de Troubadour in Rosmalen! Een beetje spannend vonden ze het wel om voor twee groepen 8 een presentatie te houden. De klas zat bomvol, maar er werd aandachtig geluisterd naar de prachtige zelfgemaakte PowerPoint presentatie van de twee vmbo-leerlingen. De posters werden uitgedeeld, en wie weet is Kindcentrum de Troubadour straks op de poster terug te vinden met een ingevulde korf en worden ze een gekwalificeerde 'Help de bij school'! Presentatie

 

 

Achtergrond van de campagne 'Hoe helpt jouw school de bij'

De poster

De poster, met een afbeelding van de kaart van Den Bosch, bevat informatie voor de leerlingen zoals; waarom moeten we de bij helpen, hoe kunnen we de bij helpen, wat voor bijensoorten zijn er en welke hulplijnen zijn er te vinden. Nu zijn er nog nauwelijks ingevulde bijenkorven te zien op de kaart, maar de bedoeling is dat in 2015 de kaart van 's-Hertogenbosch er heel anders uit komt te zien!

Samenwerking

In dit project werken scholen en verschillende bedrijven samen, zie poster. Ze helpen elkaar met informatie en door educatie te delen over hoe de bij geholpen kan worden. Bijvoorbeeld door drachtplanten in de omgeving te zetten, een bijenhotel of bijenkast te plaatsen.

Waarom helpen we de bij?

De bij wordt bedreigd omdat er te weinig voedsel is, ook in Den Bosch. De bij helpt bij de bestuiving van planten, en die kunnen alleen groeien als zij worden bestoven door de bijen. Planten zijn de voedselbron voor de mens; zoals groente en fruit. Kortom, als de bij verdwijnt hebben we geen voedsel meer. In 2013 heeft de gemeenteraad van Den Bosch het initiatiefvoorstel 'De Bij hoort erbij in Den Bosch' van Groen Links aangenomen en in het ‘Actieplan Biodiversiteit 2014-2015’ van de gemeente Den Bosch is de wens uitgesproken om de terugloop van het aantal bijen tegen te gaan. De uitvoer van 'Hoe helpt jouw school de bij' geeft invulling aan deze wens.

 

RijkenVermaat en 'Hoe helpt jouw school de bij?'

RijkenVermaat is een samenwerking van Marlies Rijken, landschapsarchitect en Elly Vermaat, educatief ontwerper. RijkenVermaat organiseert en voert diverse natuur- en educatieprojecten uit bij scholen in diverse gemeenten. Belangrijk daarbij is het uitgangspunt van het vergroten van de biodiversiteit/natuur in samenwerking met betrokkenen. Het project 'Hoe helpt jouw school de bij?' is daar een mooi voorbeeld van.

image003.jpg

Lees meer

Elly Vermaat vertelt over hoe RijkenVermaat betrokken is bij het project 'Hoe helpt jouw school de bij?'.

Op welke manier zijn jullie betrokken project?

"Wij hebben het ontwerp en de vormgeving van het project 'Hoe helpt jouw school de bij’ en het communicatieplan verzorgd. Ook hebben wij ondersteuning verleend door het ontwerpen en vormgeven van de bijenposter. De bijenposter wordt aan alle basisscholen in Den Bosch uitgereikt. Verder zijn we betrokken bij het maken en uitvoeren van educatief materiaal voor basisscholen, onder andere over de bij. Samen met Margo van den Oord van 'sH Ondernemend Onderwijs en andere betrokkenen doe wij mee om het idee 'Help de bij’ op de agenda te zetten en verder te ontwikkelen.

Waarom vinden jullie het belangrijk om betrokken te zijn bij deze onderdelen van ondernemend onderwijs?

"Als coördinator van het project Groene Brede Scholen in het groene woud, een groenproject voor alle brede scholen in Den Bosch. Samen werken met ondernemend onderwijs levert meer op: 1 + 1 = 3!"

Wat is het belang van jullie verbinding met ondernemend onderwijs?

"Het belang en de verbinding met ondernemend onderwijs is dat er allerlei initiatieven ontstaan bij scholen en maatschappelijke organisaties en bedrijven die door samen te werken een plek kunnen krijgen. De Brede Bossche scholen kunnen als spin in het web, voor de school en de wijk een positieve rol spelen, kinderen staan hierbij centraal."

Rijkenvermaat

 

Stichting Imkerij stad en streek

Stichting Imkerij Stad en Streek is nauw betrokken bij ontwikkelingen rond het project 'Hoe helpt jouw school de bij?'. Stichting Imkerij Stad en Streek wil enthousiasmeren – wil dat elke school haar eigen bijenkast krijgt en wil met kinderen de honing slingeren.

Logo met transparante achtergrond.png

Lees meer

Ze produceren honing. Ze kunnen steken. ’s Winters houden ze elkaar warm door samen te klonteren. Twee bijenvolken samen voegen? Liever niet .... maar als je het slim aanpakt, gaan ze vreedzaam samenleven. Thomas Freitag, imker en voorzitter van de Stichting Imkerij Stad en Streek, kan boeiend vertellen over bijen. Hij wil echter meer: bijenprojecten die voor kinderen en volwassenen boeiend zijn. Als dit op school niet kan – dan op de schoolbijentuin op de stadsboerderij Eyghentijds.

Stichting Imkerij Stad en Streek is een van de initiatiefnemers van het project 'Hoe helpt jouw school de bij?'. De imkerij wil scholen actief ondersteunen bij het uitzetten en uitvoeren van dit project.

Op welke manier zijn jullie betrokken bij dit project?

"Stichting Imkerij Stad en Streek is een van de initiatiefnemers van dit project. We hebben meegedacht in de opzet en de uitvoering. We willen dat alle scholen enthousiast worden. We staan voor “samen” … met alle scholen – met kinderen en volwassenen – met het bedrijfsleven en het onderwijs en ook met alle groepen die aangesloten zijn bij de gedachte van 'biodivers'."

Waarom vinden jullie het belangrijk om betrokken te zijn bij dit onderdeel van ondernemend onderwijs?

"Les geven, enthousiasmeren en dan ook heel praktisch aan de slag gaan is onze specialiteit. Zeker als het om bijen gaat. Bijen werken samen, bijen produceren honing maar ze kunnen ook steken. Het gaat dus om respectvol met ze om te gaan. Het gaat dus niet om een kunstje dat geleerd moet worden. Het is een houding. De houding van 'samen te willen werken' kenmerkt dit project. Daarom doen wij graag mee.

Wat is het belang van jullie verbinding met ondernemend onderwijs?

"We willen scholen op vier manieren ondersteunen:

  1. Wij komen naar scholen toe, verzorgen lessen en organiseren excursies naar bijen.
  2. Wij helpen scholen aan een bijenvolk. Soms kan dit op school. Als dat niet gewenst is kan dit ook op onze schoolbijentuin op de stadsboerderij Eyghentijds. Hier kunnen kinderen en ouders op afgesproken tijden (onder onze begeleiding) werken aan hun eigen bijenkorf.
  3. Wij scholen kinderen en ouders in het omgaan met bijen. Wij hebben beschermende kleding voor iedereen en slingeren de honing met een school en/of een schoolklas.
  4. We bieden workshops m.b.t. bijenproducten aan. In het schooljaar 2014 – 2015 gaat het om de workshops
  • Honing slingeren
  • Bijenwas kaarsen maken
  • Bijenhotel bouwen
  • Aanplanten van drachtplanten

Willen jullie als school, als klas of als ouders bijdragen om de bijen te helpen? Of willen jullie hierin professionele en deskundige begeleiding? Neem dan met ons contact op!"

 Logo met transparante achtergrond.png

Thomas Freitag

Stichting Imkerij stad en streek  
's-Hertogenbosch.

Imkerijstadenstreek

E-mail
info@imkerijstadenstreek.nl

 

Help de bij

Samenwerking tussen scholen om de bij te helpen. Het resultaat zie je in dit filmpje:  http://youtu.be/0jDXix3XbDw

Scholen helpen de bij door drachtplanten in de omgeving te zetten, een bijenhotel of bijenkast te plaatsen, samen te werken met de imkervereniging en informatie en educatie te delen over bijen

 

Lees meer

Waarom helpen we de bij?
De bij wordt bedreigd omdat er te weinig voedsel is. Niet alleen in Nederland, ook in de rest van de wereld. De bij helpt bij de bestuiving van planten. Planten kunnen alleen groeien als zij worden bestoven door de bijen. Planten zijn de voedselbron voor de mens; zoals groente en fruit. Als de bij verdwijnt hebben we geen voedsel meer.

Bijeneducatie
Natuurlijk help je de bij als je er meer vanaf weet. Je leert hoe de bijen samenleven, de rol van de koningin en de werksters, de drachtplanten en de woning. Ook het verschil tussen de honingbij en de wilde bij. Zo weet je hoe je de bij het beste kunt helpen.

Deelnemende partijen

  • Helicon
  • HAS
  • BBS De Kruiskamp
  • BBS De Hambaken
  • Imkerij Stad en Streek
  • Stadsboerderij Eyghentijds
  • De Groene Poort
  • Heijmans
  • RijkenVermaat