Techniek maakt scholen mooier

 

Vervolg voor 'Techniek maakt scholen mooier'

Mbo, vmbo en bedrijfsleven tekende op 8 juni 2015 een intensieverklaring om in de toekomst de leerling zoveel mogelijk de kans te bieden 'levensecht te leren'. Ook werd de bedrijfsbus van de Bossche Vakschool onthuld die dienst gaat doen als klussenbus, opleidingsbus en cateringbus.

Lees meer

De bus zal worden ingezet bij het klussen. Maar ook als opleidingsbus bij het onderdeel transport & mobiliteit. Het schooljaar 2015/2016 zijn er al vier basisscholen door ATO en Signum voorgedragen waar klussen verricht kunnen gaan worden.

Voor de richting techniek zijn er afgelopen jaren onder het motto 'Techniek maakt scholen mooier' bij drie basisscholen door vmbo- en mbo-leerlingen allerlei werkzaamheden verricht. Enrico van Houtum (15), vmbo-leerling in de richting techniek-breed, heeft op het gebied van elektrotechniek samen met een mbo-leerling van opleidingsbedrijf Installatiewerk allerlei klusjes gedaan. "Het is vooral heel leerzaam en leuk, maar ook leuk voor de basisschool zelf", vertelt Van Houtum. De bus kan na de zomer ingezet worden bij kluswerkzaamheden bij de basisscholen. ATO en Signum hebben hun lijstje van scholen al klaarliggen. "Bij veel basisscholen is de conciërge wegbezuinigd. Er blijven van allerlei kleine klusjes liggen. En onze basisschoolleerlingen zien nu ook een leerling schilder of elektricien aan het werk omdat het juist onder schooltijd wordt gedaan. Zo komen ze ook met techniek in contact", zegt Bart de Rooij van ATO. Daarbij krijgen groep 7 en 8 leerlingen techniekworkshops van de vmbo- en mbo-leerlingen.

Bij het  Van Maerlant werd een intentieverklaring getkend om de verbinding die is ontstaan tijdens het programma Regie op de Set op het gebied van drie domeinen Techniek, Horeca en Marketing, Media, ICT verder te intensiveren.

 

Techniekleerlingen klussen op basisscholen

Als onderdeel van het onderwijsproject 'Regie op de Set' in de regio 's-Hertogenbosch mogen techniekleerlingen van het mbo en het vmbo allerlei klusjes op basisscholen verrichten. Het biedt de leerlingen de kans levensecht te leren. De leerlingen van het mbo helpen en instrueren de leerlingen van het vmbo tijdens de klusjes. Ook geven de leerlingen techniekworkshops aan groep 7 en 8.

Lees meer

Inmiddels hebben de leerlingen bij basischool Aquamarijn en 't Boschveld en Kindcentrum de Krommen Hoek werkzaamheden mogen verrichten. Bij basischool Aquamarijn werden ruimtes geschilderd en toiletten vernieuwd.

 

IMG_5782.JPG

Ook controleren de leerlingen fietsen en auto's. De fietsen worden ook gerepareerd als dat nodig is. De leerkrachten kunnen mee profiteren. Ze mogen hun auto's laten nakijken op onder meer verlichting, vloeistoffen en bandenprofiel, kortom een gratis wintercheck!

 2014-02-18 10.39.18.jpg

Op verzoek van het kindcentrum de Krommen Hoek hebben de Bossche Vakschoolleerlingen op school zelf speciale kapstokken ontworpen en gemaakt die functioneel en ruimtebesparend zijn. En ze vervolgens gemonteerd.

 IMG-20150225-WA0001.jpg

Leerlingen van vmbo-scholen Bossche Vakschool, Van Maerlant, werken samen met leerlingen van het Koning Willem I College, Schilder^sCOOl, Opleingsbedrijf Installatiewerk en het bedrijfsleven om zoveel mogelijk 'levensecht' te leren. Er worden projecten uitgevoerd in drie richtingen: Horeca, Techniek en Marketing, Media en ICT. De leerlingen van Van Maerlant maakten in het kader van mediaopdrachten een film van de werkzaamheden.

Regie op de Set

Deelnemende partijen

  • Bossche Vakschool
  • Koning Willem 1 College
  • Schilder^sCOOL
  • Opleidingsbedrijf Installatiewerk
  • ATO en Signum
  • Basisscholen