Voeding en beweging

 

Pabo studenten ontwerpen innovatieve lessen in samenwerking met externe instanties (bedrijven, organisaties)

Amber Koopmans & Fleur van der Doelen 

'Voeding en beweging'

Tijdens dit project gaan de leerlingen van groep 7 en 8 (Basisschool Emmaus Heesch) aan de slag met gezonde voeding en de invloed van voeding op je lichaam. Hierbij werken we samen met IFMSA en Brasserie ’t Oude Raadhuis in Heesch. IFMSA komt een gastles geven over de invloed van voeding op je lichaam en wat een appel en een chocoladereep met je lichaam doet. Minder bekende groente- en fruitsoorten worden gesponsord door de AH. Deze soorten mogen de leerlingen analyseren en proeven. De leerlingen gaan als verwerkingsopdracht een gezond broodje ontwerpen in de vorm van een folder. Hier verwerken ze alle geleerde informatie in. Het winnende broodje mag gemaakt worden bij Brasserie ’t Oude Raadhuis in Heesch en komt zelfs een maand op de menukaart!

Lees meer

Dit project is opgebouwd vanuit het sociaal-constructivisme. De leerlingen werken samen in groepjes van 4 of 5 personen. Hier hebben we voor gekozen, omdat de leeromgeving zo veilig en uitdagend blijft. Ze kunnen elkaar helpen en uitdagen tot dieper leren en de veiligheid wordt gecreëerd doordat ze hulp krijgen van hun groepsleden. Ook worden ze uitgedaagd doordat het winnende broodje gemaakt wordt en op de menukaart komt. We werken vanuit ontwerpend leren. Deze stappen komen gedurende de gehele lessenreeks aan bod. Ook zijn onder andere de creatieve fasen, de 21th century skills en het TPACK-model hierin verwerkt.

We hebben de leerlingen veel laten leren over gezonde voeding en beweging. Hierin zijn we vernieuwend geweest door de projectvorm, geen methode gebonden lessen en de samenwerking met externe instanties. De leerlingen gaven als feedback terug dat het leuk was ‘om een keer iets anders dan anders’ te doen. Ook hebben de leerlingen veel besef opgedaan door bijvoorbeeld het rekenen met calorieën en het ontwerpen van het broodje.

 

 

Deelnemende partijen

  • Basisschool Emmaus, Heesch
  • Brasserie ’t Oude Raadhuis, Heesch
  • IFMSA-NL, (inter)nationale organisatie van geneeskundestudenten