Helicon helpt de bij

De campagne 'Hoe helpt jouw school de bij' ging woensdag 19 november officieel van start. Maar liefst 50 enthousiaste leerlingen van Helicon VMBO Groen gingen op de fiets met de 'bijenposter' in de tas naar alle basisscholen in Den Bosch. De basisscholen gaan op hun beurt aan de slag met de poster waarop allerlei ideeën staan hoe je de bij kan helpen.

Lees meer

Achtergrond van de campagne 'Hoe helpt jouw school de bij'

De poster  

De poster, met een afbeelding van de kaart van Den Bosch, bevat informatie voor de leerlingen zoals; waarom moeten we de bij helpen, hoe kunnen we de bij helpen, wat voor bijensoorten zijn er en welke hulplijnen zijn er te vinden. Nu zijn er nog nauwelijks ingevulde bijenkorven te zien op de kaart, maar de bedoeling is dat in 2015 de kaart van 's-Hertogenbosch er heel anders uit komt te zien!

Samenwerking

In dit project werken scholen en verschillende bedrijven samen, zie poster. Ze helpen elkaar met informatie en door educatie te delen over hoe de bij geholpen kan worden. Bijvoorbeeld door drachtplanten in de omgeving te zetten, een bijenhotel of bijenkast te plaatsen.

Waarom helpen we de bij?

De bij wordt bedreigd omdat er te weinig voedsel is, ook in Den Bosch. De bij helpt bij de bestuiving van planten, en die kunnen alleen groeien als zij worden bestoven door de bijen. Planten zijn de voedselbron voor de mens; zoals groente en fruit. Kortom, als de bij verdwijnt hebben we geen voedsel meer. In 2013 heeft de gemeenteraad van Den Bosch het initiatiefvoorstel 'De Bij hoort erbij in Den Bosch' van Groen Links aangenomen en in het ‘Actieplan Biodiversiteit 2014-2015’ van de gemeente Den Bosch is de wens uitgesproken om de terugloop van het aantal bijen tegen te gaan. De uitvoer van 'Hoe helpt jouw school de bij' geeft invulling aan deze wens.

 

 

Helicon en Mevolution

Ook Helicon VMBO Groen gaat werken met MeVolution. Voor docent Andries Kamstra een opluchting. In de korte periode waarin Andries kennismaakte met MeVolution, kwam hij als snel tot de conclusie dat werken met MeVolution alleen nog maar voordelen voor zijn school gaat opleveren. In de centrale bijeenkomst noemde hij de voordelen op van het werken met MeVolution.

 

 

Lees meer

Voordelen van MeVolution:

  • 360 graden feedback docent-leerling,
  • feedback leerling-leerling,
  • feedback ouders-leerling, stage-leerling,
  • docent kan proces volgen en coachen,
  • leerling kan duidelijke verbindingen maken en zien
  • geen USB-sticks met portfolio die vervolgens kwijtraken
  • op school en thuis kunnen leerlingen digitaal opdrachten opslaan,
  • geen losse opdrachten meer.

 

Helicon VMBO Den Bosch

Helicon VMBO Groen Den Bosch

Hervensebaan 7

5232 JL  's-Hertogenbosch

073 - 642 21 55

info.vb@helicon.nl

 www.vmbogroendenbosch.nl