Expositie 'Klimaat scheppen'

Op 20 februari 2018 expositie 'Klimaat scheppen' op bs 't Schrijverke, met een bezoek van burgemeester Mikkers. Vanaf 14.15 bent u welkom voor de feestelijke opening in de teamruimte van 't Schrijverke.

Samen met Eva de Man van Muzerije hebben leerlingen van groepen 5/6 en 7/8  een aantal weken een beeldend kunstproject gedaan met het thema “ OER-weer ” en “wat een weer is het weer” 

de kinderen schreven:

We stopten de wolken in een potje, dit was een hele klus. We vingen de kleuren van de wolken en draaiden de deksel dicht.Vervolgens maakte we een weers-gebeurtenis  op een sheet. Een sheet is een doorzichtig vel net zo helder als water of glas. We kozen vormen en bewegingen uit de natuur. Vervolgens maakten we proefjes met wasco en stift waar we vormpjes uit knipten voor extra diepte en schaduw.

Lees meer

Oene van Geel heeft prachtige werken gemaakt genaamd  'Dageraad in roest' en 'Motorkap'. Deze werken worden opgenomen in de kunstuitleen. Angela  Haas maakte er schitterend werk bij uit details van de weerhelmen die de leerlingen maakten.

Kom de weerhelmen en  wolkenpotjes bewonderen samen met het uitgekozen werk voor de kunstuitleen.

Gelezen in het Brabants Dagblad

Nog meer informatie over de kunstuitleen van 't Schrijverke

 

 

 

Oorlogsmonumenten in de stad

Leerlingen van groepen 7 en 8 van bs 't Schrijverke over monumenten:
'Deze week moesten wij in de klas een tekst schrijven over monumenten. Ik schreef een tekst over het het verzetsmonument in de stad'

  

 

Lees meer

Verzetsmonument Den Bosch

Een monument is een graf of een standbeeld waar je iemand of een gebeurtenis kan herdenken. Soms is het een plek waar dode mensen liggen. Het kan ook dat er geen mensen liggen maar dat je er gewoon iets herdenkt.

Dit is het verzetsmonument in Den Bosch.
Dit monument herdenkt mensen uit Den Bosch die bij de 2e wereldoorlog overleden zijn.  Ze zaten in het verzet. Op het monument staan drie mannen. Voor op het standbeeld liggen bloemen en kransen.

Op het monument staat deze tekst:
GEDENK DIE TOT DER DOOD GETROUW, 
IN 'T ZICHT VAN TIRANNIEKE MACHTEN, 
HET VEGE LIJF TEN OFFER BRACHTEN, 
OPDAT DE GEEST VERWINNEN ZOU

Kom ook dit monument bezoeken. Het staat in Den Bosch in de Hekellaan.

Geschreven door Anniko Belluz

 

53 Welsh division memorial

Een monument is een gedenkteken. Meestal zijn het beelden of een kunstwerk. Het kan ook een graf zijn. Het herinnert aan  een gebeurtenis of een persoon. De monumenten zijn gemaakt door mensen. Mijn tekst gaat over een monument uit de 2de wereldoorlog.

De 53 Welsh division waren soldaten uit Wales. Dat is in Groot Brittannie. Zij kwamen naar Europa om het van ‘t Duitse leger bevrijden. De 53 Welsh Division bevrijdde  ook ‘s Hertogenbosch.

In Den Bosch hebben ze een standbeeld voor alle soldaten neer gezet die voor Europa hebben gestreden en zijn gedood.
Het ligt hier tegenover het Sportion

Ga er ook eens heen en leg er een bloemetje neer  

 

De Eettafel, dineren in de school

De Eettafel is een initiatief van 't Schrijverke, Divers, Vivent en de Wijktafel en super vrijwilligers Leo en Jacqueline. De Eettafel is een project waarbij wekelijks mensen uit de buurt die het alleen eten beu zijn,  in de school komen dineren.

Lees meer

Leerlingen van groepen 7-8 zijn hierin betrokken. Ze werken in de bediening, in de keuken, en onderhouden de contacten met de gasten en ze eten mee. Dit blijkt een mooie formule. De doelgroep heeft zo'n behoefte om met kinderen samen te zijn. Ze ontvangen warmte, spontaniteit en genieten van hun performance.

facebook.com/Eettafel

De school gaat dit uitbreiden naar: boodschappen doen, een optreden of presentatie verzorgen tijdens de avond tussen de gangen door. ( bv tweede wereldoorlog, hebben kinderen prachtige teksten over geschreven).

Kinderen zien deze gasten ook in de week weer terug in de buurtwinkel en zo zijn ze bereid een keer extra in te springen bij hen als dat nodig is. Kinderen zoeken ook mee naar sponsors.

 

 

 

Kunstwerken en kunstuitleen voor en door leerlingen

BS 't Schrijverke heeft een kunstuitleen als eigen onderneming. De leerlingen zijn hiervoor verantwoordelijk. Vier maal per jaar kunnen abonnementhouders kunst lenen van de school. Onderdelen die hierbij aan bod komen: de onderneming rendabel te maken, plannen en organiseren, de kunst maken, beschouwen, beschrijven, creativiteit, exposeren, pr en marketing, inrichten van een expositie en kunstbeleveing. De kunstuitleen verhuurt kunst van professionals én leerlingen.

Lees meer

Er worden kunstenaars bij het project betrokken voor het geven van workshops aan leerlingen. Leerlingen van het Koning Willem 1 College en Rodenborch stellen hun kunstwerken ter beschikking van de uitleen. De Sancta Maria Mavo gaat met haar leerlingen het ondernemingsplan schrijven. Leerlingen van Van Maerlant maken een filmpje voor de promotie van de Kunstuitleen.

 

Leerlingen runnen schoolbibliotheek

Basisschool 't Schrijverke heeft al geruime tijd een bibiotheek die gerund wordt door de leerlingen zelf. Vanwege haar ervaring hiermee zal 't Schrijverke Jenaplanschool Antonius Abt helpen bij het opzetten van de bieb die volledig door leerlingen wordt gedraaid. Er is een sollicitatieprocedure, de bieb zorgt voor een leesconsulent en er is een docent beschikbaar binnen de school voor de begeleiding. Aan de beschikbare collectie worden thema’s verbonden. Leerlingen gaan zelf het lezen én boeken promoten.

 

 

Basisschool 't Schrijverke

Basisschool 't Schrijverke

Patagonstraat 1

5237 NE 's-Hertogenbosch

tel : 073-8225470

www.bsschrijverke.nl