Leren Netwerken en Profileren

De training Leren Netwerken is de afgelopen jaren in het kader van Outside In Inside Out (Erasmus+) ontwikkeld door onder andere Sjoerd Janssens van ds. Pierson College en Frank Brouwer van het Rodenborch-College. 

Deze workshop is inmiddels meerdere keren gegeven en steeds verfijnd. Een verslag van de training op het Pierson College in december 2020 lees je hieronder. 

In april 2021 hebben wij een tweede versie van de training ontwikkeld, genaamd 'Profileren'. In deze training hebben wij het leren netwerken gecombineerd met jezelf presenteren. Meer hierover lees je hieronder.

Wil jij ons inhuren voor het geven van de training 'Leren Netwerken' of  'Profileren' of zoek jij ook ondersteuning bij het ontwikkelen van een nieuwe training/workshop? Neem gerust contact met ons op!

 

Training 'Profileren' op het Johan Cruyff College

Op vrijdag 9 april was het zover, de training ‘Profileren’ werd die ochtend twee keer door ons op het Johan Cruyff College gegeven. Onze training kwam op de laatste dag van een bijzondere week waarin de studenten bezig zijn geweest met allerlei loopbaanoriëntatie-activiteiten. Het was nog vroeg, maar na een creatieve binnenkomersopdracht waren de studenten klaar voor de training! De topsporters in opleiding deden allemaal goed mee en kwamen met veel mooie en nieuwe inzichten. Zo kan het voor de studenten belangrijk zijn om via zijn netwerk of sociale media sponsors te verkrijgen. Een student gaf daarom terecht aan dat je daar als topsporter altijd rekening mee moet houden. Een sponsor zal namelijk niet snel voor jou kiezen als jij iets negatiefs over dat merk op sociale media hebt geplaatst. Dit is slechts één van de vele goede voorbeelden die de studenten hebben gegeven. Doordat de training op de studenten was aangepast, konden zij alle informatie direct naar zichzelf vertalen. Daardoor hebben zij er het maximale uit kunnen halen en was de training voor iedereen geslaagd!

 

 

 

Van netwerkkaart naar Stageplek

Begin december 2020 volgden de leerlingen van havo en atheneum 3 van het ds. Pierson college de training Leren Netwerken bij Mandy van Wanrooij, Stef van den Broek en studentmedewerker Camille Smits van Ondernemend Onderwijs ‘sH. Het doel van de training is dat de leerlingen hun eigen netwerk en dat van hun medeleerlingen inzetten om een betekenisvolle stage te vinden. Het Rodenborch-College en ds. Pierson College hebben deze training vorig jaar ontwikkeld en Ondernemend Onderwijs heeft hem na evaluatie compacter en interactiever gemaakt. Nu is deze training door OO ‘sH verder doorontwikkeld en voorzien van een voorbereidende opdracht en een huiswerk opdracht, zodat de leerlingen voorbereid in de training stappen.

Lees meer

De training start met de basis van netwerken. Wat betekent netwerken? Wat houdt netwerken in en welke kanalen kun je gebruiken om te netwerken? Vervolgens brengen de leerlingen hun omgeving in kaart door een eigen netwerkkaart op te stellen. Hierop schrijven zij welke beroepen er in hun omgeving voorkomen, met als doel meer zicht te krijgen welke potentiële stagemogelijkheden ze in hun eigen netwerk hebben. Vervolgens noteren ze hun top drie toekomstige beroepen en zoeken op hun eigen netwerkkaart en op die van hun klasgenoten naar een relatie met hun top drie. Op deze manier zijn er mooie verbindingen tot stand gekomen tijdens de training, zoals een tante die een B&B heeft, een zus die als psycholoog werkt en een oom die binnenhuisarchitect is en een vader met een eigen pindakaasfabriek. Met deze potentiële stageplekken leggen de leerlingen vervolgens contact, zodat ze zélf een betekenisvolle stage kunnen regelen!

Ondernemend Onderwijs is nooit klaar met het doorontwikkelen van trainingen. Ook de training Leren Netwerken kan nog verder verbeterd worden. Door feedback van de leerlingen, het docententeam, de decaan en natuurlijk ons eigen team zoeken we naar manieren om de training Leren Netwerken naar een nog hoger niveau te tillen. Onderdelen die op ons wensenlijstje staan zijn: nog meer differentiatie binnen de training en meer begeleiding van docenten en leerlingen bij het opstellen van netwerkkaarten. In de werkplaats van Ondernemend Onderwijs, toegankelijk voor alle onderwijs innovatie vraagstukken, wordt de ontwikkeling van de training Leren Netwerken dan ook vervolgd.

Is de training Leren Netwerken ook iets voor jouw leerlingen of bedrijf? Laat het ons weten en wij zoeken samen naar de beste manier om de training in jouw school of bedrijf neer te zetten.

sh.ondernemendonderwijs@gmail.com

Mandy van Wanrooij en Stef van den Broek

 

Introductie voor de workshop Leren Netwerken

Vanuit deze ervaringen kwam in het najaar van 2020 via Sjoerd Janssens van het Pierson College de vraag om voor de leerling-versie van de workshop Leren Netwerken een Introductie te maken. In de OO Werkplaats werd deze vraag onder de loep genomen en zie hier het mooie resultaat.

In de OO Werkplaats werken we altijd diverse scenario's uit, waaruit de eigenaar van de opdracht een definitieve keuze kan maken. Zo ook voor de Introductie van de workshop Leren Netwerken voor leerlingen. De uitwerking van studentmedewerker Camille Smits viel goed in de smaak, maar is helaas net niet uitgekozen. We willen hem toch nog ter inspiratie hier tonen. Introductie van Camille